Wednesday, May 20, 2009

Ukhuwah For Life
Ulasan Brotherhood for Life: Begitu juga kadangkala yg Ummi rasakan.  Sedih tapi itu lebih baik daripada tidak terlibat langsung dalam aktiviti berjemaah dgn apa jua alasannya.  Tidak akan dikecapi manisnya ukhuwah jika tidak berada dalam saf berganding bahu menegakkan risalah.  Wallahualam. Bahagianya jika semua yg dikasihi di dunia yg fana ini sama-sama bergerak dalam saf yang sama menuju ke sana yg kekal abadi.  Bukan mimpi tapi impian yang tidak mustahil.  Moga tatkala tulang belulang ini menyembah ke bumi impian itu menjadi pasti.


Brotherhood for Life 

Acapkali saya dengar rintihan pejuang yang mengatakankan

"Ohh kami sekadar sahabat program cuma, usai program, habislah, dan kami akan bersua kembali untuk program atau mesyuarat yang berikutnya."

Sedih bukan?

Pendakwah yang hanya bersahabat dengan pendakwah yang lain hanya di waktu "operasi dakwah".Beb!(babe)(baca:sayang) kita ini kan sahabat sejati, sehidup semati, brotherhood for life!

Janganlah dibataskan pershabatan itu.

Suatu ketika, sahabat pejuang yang lama tiada mendengar akan khabar darinya, menelefon; dan ayat perbualan biasanya seakan - akan.Usai bertanya salam dan khabar
mereka pasti akan berdialog begini "syeikh, ana perlukan bantuan anta syeikh..."

Seharusnya persahabatan islami itu indah dan tidak terbatas dalam tugas dakwah serta program usrah(paksa) semata-mata.

Sesi Ziarah(tak rasmi) pun hendak diletakkan ke dalam buku laporan program tahunan ?
Apa ke hey ni yoeb?

HENDAK DIPERDAGANGKAH PERSAHABATAN KITA?
HENDAK DIMEGAHCETAKKAH KEUNGGULAN KITA?

Bukan maksud ana mencemuh diletakkan program ziarah ke dalam buku laporan, tetapi bukankah ziarah itu setiap hari dan setiap masa?

Apabila diprogramkan program ziarah, ia menjadi rasmi.
let's loose!


Perlu faham di sini, buku laporan tak siap pun tak apa, asalkan persahabatan itu bermakna berbanding (nak pleased)buku laporan yang cantik isi kandungannya tetapi penuh PLASTIK programnya.

Brotherhood for life(and here after) itu, mencakupi bertanya khabar, berkhidmat, memahami, menjaga rahsia, menjaga kebajikan, mesra, komunikasi sihat, nasihat dunia akhirat, akan sahabatnya yang dikasihi itu.


Ini rintihan ikhlas ana
http://kaset79.blogspot.com